KLM Microlaser GmbH

KLM-E1

De KLM-E1 is een 3-assig precisie laser machine met een femtoseconde laser. Geschikt voor het aanbrengen van microstructuren en texturen. Het baseframe, machineconstructie, lineaire assen, etc. zijn bewezen onderdelen van een KERN precisie cnc machine. De machinesoftware, besturing en CAM software is een eigen ontwikkeling. In tegenstelling tot conventionele machines heeft de KLM-E1 een laag energieverbruik, verbruikt geen olie of andere snijvloeistoffen, creëert geen spanen en heeft een laag geluidsemissie niveau.

De KLM-E1 machine en laser worden volledig automatisch gekalibreerd. De meetsystemen garanderen een nauwkeurige spotpositie en een reproduceerbaar resultaat in alle assen op lange termijn. 

De diepte wordt middels een sensor tijdens het proces gemeten en afwijkingen cq correcties worden automatische gecompenseerd. Dit continue meetproces draagt bij aan het realiseren van de juiste maatvoeringen cq toleranties oa in de diepte. Het laserproces verwijderd extreem dunne materiaallagen, vooral interessant wanneer zeer harde en/of geharde materialen bewerkt moeten worden. Een toepassing is oa een stempel, gemaakt van wolfraamcarbide, die wisselplaatjes vervaardigd voor de gereedschap industrie. In de praktijk is gebleken dat dit laserproces, in tegenstelling tot zinkvonken, de productietijd sterk reduceert en de productiekosten aanzienlijk verlaagd. Bovendien zijn de verbruikskosten (geen elektrodes noodzakelijk) aanzienlijk minder. 

Aanbrengen van microtexturen met behulp van ultrakorte puls laser is zonder thermische gevolg. Met andere woorden een technologie waarbij materiaaltemperatuur tijdens het proces niet veranderd. Andere toepassingen zijn het aanbrengen van oppervlaktetexturen in micron formaat geometrieën. De fijne texturen maken het mogelijk om functionele eigenschappen van oppervlaktes te veranderen. Zoals het verminderen van wrijving of verbeteren van optische eigenschappen. De microtexturen worden direct aangebracht op onderdelen bijvoorbeeld een spuitgietmatrijs.

De speciale CAM software maakt het mogelijk fijne microstructuren te programmeren en te voorzien op complexe gekromde of dubbel gekromde onderdelen. De opspantafel heeft een Erowa ITS 100 spansysteem.

De KLM-E1 kan optioneel worden voorzien van een 4e en/of 5e as.