PEMTec snc

Compacte PEM400 installatie, uitgevoerd met een zeer dynamische verticale z-as.
Wereldwijd staan talloze PEM600 installaties die high-end toepassingen produceren.
De PEM800 voor grotere precisie werkstukken ten einde meer materiaal te verwijderen per tijdseenheid.

PEMTec snc

Firma PEMTec snc ontwikkelt en verkoopt precision elektrochemical machines oftewel P-ECM machines voor de metaalindustrie. Opgericht in 1995 in Dillingen / Saar (Duitsland) en in 1998 overgenomen door de Wacht Group gevestigd in Trier-Konz (Duitsland). Medio 2003 verhuisde firma PEMTec naar Forbach in Frankrijk, nabij Saarbrücken.

De applicatiemogelijkheden en bekendheid rondom de P-ECM technologie groeide sterk in 2008. Firma PEMTec ging een samenwerking aan met diverse Europese bedrijven in de maakindustrie, die als PAC centra en partner gingen fungeren. De focust in die tijd lag met name op grote series in de automobiel en medische industrie. Al snel werden de PEMTec machines destijds gekoppeld aan een automatiseersystemen, voor 24/7 onbemande productie. Wanneer materialen elektrisch geleidend zijn, kunnen die middels PEMMEN efficiënt vervaardigd worden. Sinds 2018 kunnen ook bepaalde hardmetalen die < 10 % kobalt bezitten middels pemmen bewerkt worden. Dit is een belangrijke doorbraak voor diverse sectoren cq applicaties.

Een P-ECM machine is opgebouwd uit onderstaande componenten:
• PEMPOWER, schakelkast met generatoren, PLC processors, etc.
• PEMCONTROL, besturing
• PEMMECHANIC, machine gedeelte
• PEMAQUA, grote tank met elektrolyt, pompen, filters, koelinstallatie, etc.

De P-ECM technologie kende al snel andere toepassingsgebieden in middelgrote series. Mede door diverse aanpassingen in de PEMCONTROL kan het proces sneller worden ingeregeld. In de besturing is een dialoogscherm aanwezig, waarmee het P-ECM proces snel en eenvoudig te programmeren, controleren en te corrigeren is tijdens proces.

Bijzondere aan dit proces is dat er geen contact plaatsvindt tussen werkstuk (anode zijde) en elektrode (kathode zijde). Waardoor de elektrode nagenoeg niet slijt. Met een elektrode kan voorbewerkt, nabewerkt en polijstbewerkingen worden uitgevoerd. Circa 450.000 producten worden op jaarbasis met een elektrode gemaakt in bepaalde industrieën. Geen slijtage draagt aan de kathode zijde bij aan een uitstekende repeteerbaarheid cq positionering elektrode. Een ander belangrijk aspect wat bij het PEMMEN niet optreed is waterstofbrosheid. Het instituut in Saarbrücken heeft hier uitvoerig onderzoek naar gedaan en dit rapport is in 2011 gepubliceerd.

Filteren van het elektrolyt is erg belangrijk zodat er geen materiaal achterblijf en nadien in het proces terecht komt en voor kortsluiting zorgt. Daarnaast is het koelen van het elektrolyt belangrijk zodat procestemperatuur ~30 °C constant blijft. Door de zeer geringe warmte inbreng, treden er geen mechanische veranderingen op of interne spanningen in het materiaal. Hierdoor ontstaan er geen micro scheurtjes in de bewerkte oppervlaktes. Bovendien zijn de werkstukken nadien braamvrij. Dit P-ECM proces is milieuvriendelijk en een onderneming hoeft geen speciale voorzieningen te treffen in de productieomgeving. De materialenresten afkomstig van het pem proces kunnen in de metaalcontainers gedeponeerd worden.

In Forbach heeft PEMTec een applicatiecentrum waar dagelijks, op verzoek van de bedrijven en/of instituten applicaties worden getest en gevalideerd. De intensieve samenwerking met internationale bedrijven, instituten, leveranciers en de overige PAC centra, heeft ertoe geleid dat firma PEMTec snc zijn machines wereldwijd installeert in de hightech industrie.

 

Precision makes the difference, only with PEMTec......